Aktualno

Funšterc 2023


Letošnji, 11. Funšterc festival je potekal v soboto, 9. 9. 2023, s pričetkom ob 15. uri, ko nas je v dobro voljo spravil že lep sončen popoldan, ki je trajal vse do konca našega druženja.

Kot vsa pretekla leta smo tudi tokrat z vsemi društvi v Hrastniku in zasavski okolici stopili skupaj in ustvarili prijetno kulinarično prireditev (tekmovanje), saj z njo spodbujamo k ohranitvi in večji prepoznavnosti funšterca in krumpantoča (tradicionalnih zasavskih jedi).

Na festivalu je obiskovalce pozdravil direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in Turizem Hrastnik, Miha Mirt, izjemno smo pa bili veseli tudi obiska generalne direktorice Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Dubravke Kalin.

Tekmovalci so s svojimi izvirnimi idejami, srčnim veseljem in velikim zanosom pripravljali različne funšterce in krumpantoče, z najrazličnejšimi dodatki in prilogami, katere so obiskovalci okušali (pa ne samo to, prav najedli so se jih lahko, če so le izrazili željo po večji porciji teh dobrot). Prav zaradi vseh teh izjemnih ljudi, ki nas nikoli ne razočarajo, saj nam pokažejo, da je prav vsaka takšna jed zelo dobra, vsako leto dobimo energijo in zagon za pripravo še boljšega Funšterca (in funšterca, itak).

Zelo smo ponosni na to, da so letošnjo strokovno žirijo sestavljali trije najbolj znani kuharski ''domačini'', na katere smo ponosni in se vedno pohvalimo, da “to pa so naši mojstri”: Iztok Gumzej, Branko Podmenik in Dejan Mastnak. Vsi trije vrhunski kuharski šefi so ocenili, da je letos »tnrbulši« funšterc pripravila ekipa »Sitarjevški funšterc«, drugo mesto pri pripravi funšterca je zasedla ta sladka ekipa “Matejka”, tretje pa ekipa, imenovana » Vztrajno do ciljev«. , S »tnrbulšim« krumpantočom pa so sodnike navdušile »Trbouske turistke«, na drugo mesto se je uvrstila ekipa »Sončnica«, na tretje pa »Moški zbor - veseli berači«.

Svojo oceno so podali tudi sami obiskovalci festivala, ki so svoje glasove napisali na posebne listke, kateri so izbrali »trnbulšo« ekipo. To je bila ekipa, imenovana »Vztrajno do ciljev«, ki je prav tako dobila nagrado še za najbolj obiskano stojnico na letošnjem festivalu. Se vidi, da so se člani te ekipe pravilno poimenovali in tako tudi dokazali, da so pravi vztrajneži na poti do njihovih ciljev.


Na festivalu smo imeli v ponudbi poleg odlične hrane 13-ih tekmovalnih ekip tudi izdelke lokalnih ponudnikov, katerih je bilo letos 16. Obiskovalci so si ogledovali in se spoznavali z novimi edinstvenimi lokalnimi izdelki in si seveda tudi marsikaterega privoščili. Letošnja posebnost pri lokalnih ponudnikih je bila ta, da so za 11. obletnico festivala Funšterc enemu izdelku določili 11% popust. Povezali pa smo se tudi z Vinarstvom Kerin iz Posavja, ki so letos predstavili svoja vina, ki so res prav pristajala h našemu festivalu, prav tako pa je Društvo kmečkih žena s svojim ekstra dobrim pecivom letos zopet kulinarično očaral vse obiskovalce.


Za pester glasbeni program so poskrbela lokalna društva in posamezniki. Festival so tako popestrili Steklarska godba Hrastnik, Rudarska godba Hrastnik, Plesno kulturno društvo Zasavski country, pevec Matej Lebič, pevci Moškega pevskega zbora Svoboda, za do konca pa je občinstvo zabaval DJ Božo. Letos so Zasavske onlajn novice zopet podelili tudi nagrado zlati kuolm za najboljšo zasavsko turistično atrakcijo, ki jo je prejel Rudnik Sitarjevec, in (kot novost) je bila nagrajena tudi najboljša zasavska prireditev, to je postal Poletni oder Trbovlje. Na dogodku ni manjkala niti animacija za naše najmlajše obiskovalce, ki so se ob poslikavah na obrazu in raznih igrah prav prijetno zabavali, Društvo Rast pa je s podporo mnogih donatorjev poskrbelo še za bogat srečelov. Kot vsako leto je bila generalna pokroviteljica Funšterca Steklarna Hrastnik, ki je s svojimi izdelki in finančno pomočjo pripomogla še k boljši izvedbi festivala, za kar se ji vsi iskreno zahvaljujemo. Zahvala gre seveda tudi vsem drugim podpornikom, ki so nas razveselili s svojimi prispevki.

Festival pa se je letos prvič kot novost predstavil pod skupnim mega kulinaričnim festivalom Zasavski Šporhet. Kulinarični festival Zasavski Šporhet združuje kuharska tekmovanja v jedeh, ki so jih pripravljale že naše babice. V današnjih časih pa te jedi predstavljajo tradicijo, na katero smo zelo ponosni. V kulinarični festival so združena tekmovanja v Hrastniku – Funšterc, v Trbovljah – Grenadirmarš in v Zagorju ob Savi – 3. svetovna ajmohtijada.

Kot druga pomembna novost letošnjega festivala je bila, da so tudi sami sodniki po svoji opravljeni nalogi ocenjevanju funštercov in krumpantočov zavihali rokave in nato tudi oni pripravljali degustacijske poslastice. Kuharski mojstri so navduševali s “pečeno kuro za v varžet”, “black&white pohano ribo” in “sladkimi češpljevimi knjdlci”.

 

Besedilo: Tina Šmit

Fotografije: Branko Klančar