Aktualno

Obvestilo javnosti: Zaradi novih okužb danes krizni sestanek s predstavniki ministrstev


Hrastnik, 21. 7. – Zaradi stanja v Domu starejših Hrastnik, kjer so danes potrdili 11 novih primerov okužb med oskrbovanci in zaposlenimi, sta se župan Občine Hrastnik Marko Funkl in direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar sestala na kriznem sestanku s predstavniki Ministrstva za zdravje in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na pomoč so priskočili tudi iz domov za starejše, ki so se s podobno situacijo spopadali v prvem valu okužb.

Brisi, ki so jih včeraj vzeli v Zdravstvenem domu Hrastnik, so pokazali enajst novih primerov okužb v domu starejših – 10 med oskrbovanci in 1 med zaposlenimi. Trenutno število okuženih v domu je tako 18 oskrbovancev in 7 zaposlenih. Gre za scenarij, ki so se ga v domu najbolj bali, saj infrastrukturni pogoji spopadanja s takšnim številom okužb ne omogočajo.

»Stališče doma, Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in občine ostaja, da bi bilo potrebno okužene oskrbovance namestiti izven domov, saj jim v domu ne moremo nuditi takšne zdravstvene oskrbe, kot bi jo potrebovali, saj za to nimamo potrebnih pogojev. A žal stališče ministrstva ostaja nespremenjeno, torej da se v bolnišnice namesti le tiste obolele oskrbovance, ki potrebujejo hospitalizacijo. Na podlagi tega se tako v domu pripravljamo na vzpostavitev novih (rdečih) con,« je povedal direktor hrastniškega doma Drago Kopušar. Ob tem se je zahvalil tudi predstavnikom domov, ki so imeli podobno situacijo v prvem valu, in ki so danes prišli v hrastniški dom, da so skupaj iskali možne rešitve znotraj doma.

Od vseh obolelih v domu je bilo danes sicer v šempetrsko bolnišnico odpeljanih 7 okuženih oskrbovancev, 10 jih ostaja v rdeči v coni v domu. Okuženi stanovalci in zaposleni imajo v večini lažje simptome, eden pa ima težji potek bolezni in se še vedno zdravi v UKC Maribor.

Do tega dne so bili testirani vsi stanovalci in zaposleni, v teh dneh v domu začenjajo že s kontrolnimi brisi, ki bodo pokazali realno stanje. A stiska je tudi pri zdravih oskrbovancih, ki imajo zaradi zaprtja doma onemogočene kakršnekoli socialne stike in izhode, kar je za njih še posebej težko.

Enega največjih izzivov predstavlja tudi kadrovska stiska, saj za nego skoraj 130 stanovalcev v domu trenutno skrbi le 25 zaposlenih, od tega za obolele le dva. »Naši delavci delajo zelo intenzivno, a od 10. julija, ko smo bili seznanjeni s prvo okužbo, je fizični in psihični napor enostavno prevelik, zato se bojimo, da bodo delavke in delavci pregoreli, v primeru, da pride do kakšne bolniške, pa v tem trenutku kot direktor ne vem, kako bom organiziral delo. Poziv vsem zdravstvenim delavcem, da nam priskočijo na pomoč, tako še velja,« doda Kopušar.

Zaenkrat sta se na poziv odzvala dva prostovoljca, po enega naj bi zagotovila še hrastniški zdravstveni dom in trboveljska bolnišnica, a potrebovali bi še vsaj deset ljudi.
 
Več pomoči s strani države je pričakoval tudi župan Marko Funkl. »Pričakovali smo, da ima država po prvem valu, ko so se z enako situacijo spopadali v domovih za starejše v Šmarjah pri Jelšah, Ljutomeru in Metliki, pripravljene rešitve, a jih nima, tako da so direktorji domov v celoti prepuščeni improvizaciji. Zdi se, kot da je državo tudi drugi val ujel nepripravljeno, tudi občine smo bolj kot ne prepuščene same sebi.«

Župan je bil kritičen tudi do zagotavljanja prepotrebnega kadra. »Kadrovskega bazena ni in pričakovati, da se bo ljudi našlo preko zavoda, za 12-urno delo za določen čas, v izrednih razmerah in brez covid dodatka ter za nekaj malega več kot minimalno plačilo, je iluzorno. Tu pričakujem sistemske rešitve,« je dejal Funkl.

Poleg širjenja bolezni v domu, se število okužb povečuje tudi v samem kraju in regiji. Župan pove: »Trenutno imamo novo žarišče na Logu in Novem logu, zato bomo v teh naseljih – tudi po pogovorih z NIJZ - pričeli z razkuževanjem večstanovanjskih objektov, ponovno pa se bomo obrnili tudi na inšpekcijo in jih prosili, da še enkrat preverijo spoštovanje izdanih odločb o karanteni.«

Zaključek današnjega večurnega sestanka je sicer prinesel sprejetje nekaterih odločitev ter obljubo s strani obeh ministrstev, da bodo po najboljših močeh poskušali zagotoviti dodatne kadre. Za pomoč pri obvladovanju situacije se bo ponovno aktiviralo tudi civilno zaščito ter hrastniški Rdeči križ.

Pomoč so ponudili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, njihova ekipa strokovnjakov bo tako pripravila načrt za reorganizacijo dela ter za dodatna izobraževanja zaposlenih in morebitnih novih sodelavcev.