Aktualno

Spoznavanje obronkov Hrastnika s TIC-em

V soboto, 5. septembra, je potekal po obronkih Hrastnika pohod, ki ga je pripravila in vodila Jasmina Janjić s Turistično informacijskega centra Hrastnik. Okoli dvajset pohodnikov je startalo pred pisarno TIC-a, cilj pa je bil po dobrih štirih urah hoje v Prapretnem, pred zadružnim domom, s krajšim druženjem.
 
Na pohodu je zagnana Jasmina pripravila ob različnih točkah informacije, ki so jim pohodniki z zanimanjem prisluhnili.

Tako je povedala, da so bile v 13. stoletju v Prapretnem tri kmetije, v 18. stoletju pa že deset. V 19. stoletju je ostalo še osem kmetij. Opuščali so jih zaradi zaposlitve v rudniku in v steklarni. Odmevna je bila gradnja zadružnega doma, kjer potekajo med letom različne prireditve.

Pohodniki so slišali tudi zgodovino ojstrskega rudnika, kjer je imel pomembno vlogo Karl Sarg. Pomembna je namreč gradnja žične železnice leta 1878 za vožnjo premoga v bližino postaje Južne železnice. Pomenila je tehnično čudo za tiste čase. Na nosilni vrvi so kasneje napravili vozle, da vozički niso več drčali.
 
Postanek v Dragi je bil posvečen Ani Dimnik in Lidiji Šentjurc. Lidija se je udejstvovala politično in bila zaradi svoje dejavnosti med ljudmi zelo cenjena, takratna oblast pa jo je preganjala. Opravljala je visoke politične funkcije. Je častna občanka Hrastnika in narodna herojinja. Njen doprsni kip, delo akademskega kiparja Stojana Batiča, stoji pred zgradbo nekdanje Šentjurčeve gostilne.

V Dragi je pokopana tudi Ana Dimnik, slovenska mati, kot so jo imenovali. Rodila se je v Hrastniku, se kasneje preselila v Trbovlje in se vse življenje zavzemala za slovenski jezik. Bila je tudi velika dobrotnica in ob njeni smrti jo je spremljalo na tisoče ljudi, o čemer so poročali vsi slovenski časopisi.
 
V cerkvi je pričakal pohodnike župnik Franc Ornik, ki je spregovoril o zgodovini cerkve in razložil, kako poteka obnova, saj je bila že v zelo slabem stanju. V preteklosti je opravil Franc Ornik že številne obnove slovenskih cerkva.

Na bližnji razgledni točki te poti lahko opazimo ob Savi Petrol, kjer so pred leti našli pomembna arheološka najdišča. Ohranjena je tudi dober kilometer in pol dolga vlečna pot, kjer so pred začetkom železnice leta 1849 vlekli tovore ljudje pa tudi živina.
 
V Hrastniku z okolico je še veliko zanimivega, zato ta pohod gotovo ni bil zadnji.
 
Tekst in fotografije: Fanči Moljk