Aktualno

Teden slovenske hrane: 11. - 17. november 2024



V Sloveniji v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležujemo Teden slovenske hrane (klik), ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane. Vsem dobro poznan »Tradicionalni slovenski zajtrk« bo letos potekal v petek, 15. novembra, in se bo od zdaj naprej izvajal kot pomemben projekt tedna slovenske hrane.

Občina Hrastnik
se je s ponosom vključila v vseslovensko akcijo Teden slovenske hrane, kjer bomo z različnimi aktivnostmi spodbujali pomen lokalne pridelave, zdravega načina življenja ter povezovanje skupnosti. Ta teden je posvečen promociji lokalnih pridelkov, domačih dobrot in kulturnih vrednot naše prehranske dediščine, kar še dodatno poudarja naš občinski slogan "Lokalno je idealno."

Vključeni v Tednu slovenske hrane so vso Hrastnikovi javni zavodi, vključno s šolami, vrtci, domom za starejše občane in kulturnimi ustanovami, bodo v tem tednu organizirali posebne dogodke in aktivnosti, ki bodo občanom približali pomen lokalne hrane in samopreskrbe. Sodelovala bodo tudi hrastniška društva ter številni lokalni pridelovalci – naši kmetje, čebelarji, sadjarji in pekarji – ki bodo skozi svoje delo pokazali, kako pomembno je ohranjati domačo proizvodnjo in trajnostno ravnanje.

CILJI TEDNA SLOVENSKE HRANE: 

  • pomen lokalne hrane in samopreskrbe – vsak občan lahko z nakupom lokalno pridelane hrane podpira ne samo svoje zdravje, temveč tudi trajnostni razvoj Hrastnika, posledično Slovenije,
  • povezovanje javnih zavodov, društev, lokalnih pridelovalcev – s sodelovanjem vseh generacij, od najmlajših v vrtcih do starejših občanov, poudarjamo moč in povezanost naše skupnosti,
  • mreženje občanov in pridelovalcev hrane – lokalni pridelovalci nas bodo povabili, da se bolje seznanimo z njihovim delom in prispevkom k prehranski varnosti in dediščini.


AKTIVNOSTI V SKLOPU VSESLOVENSKE AKCIJE

Komunala Hrastnik
Vsako soboto Komunala Hrastnik d.o.o. izvaja prireditev "Podeželje in mi", v okviru katere se prodajalcem, ki prodajajo pridelke in izdelke, proizvedene na lastnih kmetijah ali v sklopu dopolnilnih dejavnosti, oddajajo stojnice/prodajne mize brezplačno. Hkrati je v letu 2019/2020, Komunala Hrastnik d.o.o. sodelovala kot partner Občine Hrastnik v projektu LAS - 1. faza prenove tržnice. V okviru tega projekta smo nabavili 4 stojnice za brezplačni najem kmetijam, humanitarnim organizacijam, društvom.
Te stojnice bodo v soboto, 16. 11. 2024, brezplačno zagotovili v okviru akcije Teden slovenske hrane.

Osnovna šola narodnega heroja rajka Hrastnik
Na naši šoli bomo z različnimi aktivnostmi obeležili Teden slovenske hrane. V petek 15. NOVEM bomo izvedli tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom Moj naj zajtrk. Učenci bodo za zajtrk dobili jabolko, kruh, maslo, med  in mleko. Vsa živila bod od lokalnih proizvajalcev.
V prvem razredu bodo izvedli kulturni dan Moj naj zajtrk, kjer bodo spoznavali živila za zdrav zajtrk, primerjali zajtrk nekoč in danes. Učenci 3. razreda bodo pekli slovenske medenjake ter jih okrasili s slovenskimi motivi. Učenci izbirnega predmeta Prehrana in načini prehranjevanja  bodo spoznavali tradicionalne slovenske jedi, izdelali plakate ter posamezne jedi tudi pripravili. Učenci nižjega izobrazbenega standarda in  posebnega programa pa bodo spoznali postopek in pripravo kisanja zelja ter pripravili tradicionalno jed, ki bo vključevala zelje, kranjsko klobaso in ajdove žgance. 

Vrtec Hrastnik
V sklopu celotnega tedna slovenske hrane imamo na jedilniku cel teden slovenske jedi, vzgojiteljice pa bodo po skupinah pripravile aktivnosti za otroke. Prav tako, bomo v petek, 15. novembra, izvedli slovenski tradicionalni zajtrk.

Knjižnica Anotna Sovreta Hrastnik
V tednu od 11. do 17. novembra 2024 bomo pripravili razstavo knjig na temo lokalne samooskrbe (domače in lokalno), ki bo na ogled v knjižnici.

Turistično informacijski center Hrastnik
Pod drobnogled bodo postavili izključno lokalno hrano in pijačo različnih ponudnikov, ne samo iz Hratsnika, pač pa celotnega Zasavja. 

Zasavska ljudska univerza
Na ZLU že nekaj let vključujemo teden slovenske hrane med naše aktivnosti programa promocije zdravja na delovnem mestu. Tudi letos smo teden obeležili s pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vsak zaposleni je prinesel nekaj domačega, med drugim med, jogurt, marmelado, kruh in jabolčno pito. Ob bogato obloženi mizi smo uživali v dobrotah slovenskih kmetov in naših domačih »specialitetah«. Ta priložnost nam je omogočila ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane, zdravega zajtrka ter trajnostnega prehranjevanja. Ob sproščenem druženju smo se pogovarjali o tem, kako lahko vsak od nas prispeva k bolj zdravemu življenju in ohranjanju naše narave.

VRHUNEC TEDNA SLOVENSKA HRANE V HRASTNIKU
V petek, 15. november, bodo otroci v hrastniških vrtcih in šolah uživali ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku z izbranimi lokalnimi dobrotami. Zaključni dogodek pa se bo v soboto, 16. novembra, od 9. do 11. ure, na mestni tržnici v Hrastniku, kjer se bodo na stojnicah predstavili lokalni ponudniki (tisti, ki jih že poznate in tudi tisti, ki jih še boste spoznali), odvil Živi trg: lokalno je idealno. Tam bodo lokalni pridelovalci prikazali vsak korak pridelave hrane – od semena do končnega izdelka.

Vabljeni vsi Hrastničani in Hrastničanke, da se nam pridružite in podprete našo skupnost – izberite lokalno pridelano hrano in skupaj dokažimo, da je res lokalno idealno. #lokalnojeidealno


Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za kulturo, Čebelarska zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.