Aktualno

Tej Logar državni prvak v skokih

Tekst: Fanči Moljk
Fotografije: osebni arhiv

Tej Logar z Dola pri Hrastniku je odličen učenec – ima diplomo za izjemen učni uspeh, je pa tudi odličen športnik. Skače pri Smučarskem klubu Zagorje, sekcija za skoke. In kako se je začelo? Mama Nataša, Zagorjanka, doma z Jesenovega, je rekla: »Na Dolu vsi igrajo rokomet, pa naj Tej skače ...«

Pri petih letih in pol ga je peljal ati Tadej prvič na trening, rekoč, da mu je pripravil presenečenje. Tej je bil navdušen in treningi so se začeli: ponedeljek, sreda, petek. Na začetku je, ker je bil precej mlajši od drugih klubskih vrstnikov, večkrat rekel, da se bo izpisal. Ati pa ga je v hecu vprašal, od kod se bo izpisal, če se še vpisal ni!

Kisovški skakalni klub ima zelo dobre rezultate v vseh otroških kategorijah in vsako leto so veseli novih obrazov. Trenutno v klubu trenira približno 40 otrok in kadetov v starosti od 7 do 18 let, nad njimi pa bdita trenerja Zvone Pograjc in Branko Baš za najmlajše otroke. Konec koncev je tudi Primož Roglič skakal in treniral v tem klubu, dokler ni smuči zamenjal za kolo.

Poletna sezona se začne v marcu, ko otroci nabirajo kondicijo v telovadnici, v aprilu telovadnico zamenjajo rolerji, v maju pa se že skače na umetni plastični masi. Podoben cikel se ponovi v jeseni, ko skakalnico v drugi polovici oktobra in novembru zopet zamenja telovadnica in kondicijske priprave na zimsko sezono. Tekme poletne sezona se v normalnih časih odvijajo od junija do sredine julija, zaradi korone pa so bile že lani od septembra do oktobra. Zimska tekmovanja pa potekajo od januarja do druge polovice februarja.

Tej je  začel kazati talent že po dobrih dveh letih treniranja. Zadnja tri leta je državni prvak – do 10 let, do 11 let in do 12 let. Vsa tri leta je postal je tudi regijski prvak. Obstajajo namreč tri regije: štajerska, ljubljanska in gorenjska. Tri leta zaporedoma pa je osvojil tudi pokal Cockta. Vse tekme se odvijajo tako v poletnem kot zimskem obdobju, tako da so vsako leto dejansko dve sezoni. V poletni sezoni se skače na umetni plastiki, v zimski pa na snegu.

Ker je bil tudi v zimski sezoni 20/21 državni prvak v kategoriji do 12 let, je imel letos avgusta možnost udeležiti se kvalifikacijske tekme v Planici   na skakalnici K80 m. To so bile kvalifikacije za tekmovanje FIS YOOTH CUP SKI JUMPING v nemškem Hinterzarten-u. Pomerili so se dečki, stari 12, 13 in 14 let. Teju se je uspelo, med dečki starejšimi leto in dve, uvrstiti v slovensko četverico, ki je zastopala našo državo v Nemčiji. Med 32 tekmovalci posamezno je dosegel deseto mesto, ekipno pa so se povzpeli na tretjo stopničko in si priborili bronasto medaljo.
 
Teju želimo še naprej tako dobre rezultate. Če bodo razmere v tem koronskem času dopuščale, ga že v naslednjih dneh čakajo tekme za regijski pokal, pokal Argeta ter državno prvenstvo, v oktobru pa še kvalifikacije za tekmo v avstrijskem Ruhpoldingu, kjer se pomerijo skakalci do 12 in do 13 let iz mnogih evropskih držav.