Aktualno

V Hrastniku po neurju za več sto tisoč evrov škode

V torek, 4. avgusta, se je nad Slovenijo razbesnelo močno neurje s padavinami. Eno izmed najbolj prizadetih območij je bila tudi občina Hrastnik. V le nekaj urah je voda zalila več hiš, sprožili so se plazovi, uničenih je bilo več lokalnih cest ter poškodovana dva vodna zajetja. Več sto tisoč evrov velike škode občina sama ne bo mogla sanirata, še posebej ob dejstvu, da gre za že tretje takšno neurje v le mesecu dni.

Hrastnik je v torek v popoldanskih urah prizadelo močno neurje z dežjem. Zaradi močnega dežja je bilo poplavljenih več stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij, škoda je precejšnja.

Intenzivne padavine so sprožile tudi štiri plazove. »Plaz se je sprožil na lokalni cesti Krištandolska cesta–Marno, drugi na cesti v Črdenec, kjer je odneslo tudi del ceste. Ponovno je bil aktiviran zemeljski plaz Zajc v Črdencu, sprožil se je tudi plaz v naselju Slatno,« je povedal Aleš Venko, strokovni sodelavec za zaščito in reševanje na Občini Hrastnik.  Škoda je bila velika tudi na cestah v različnih predelih občine. Poškodovane so lokalne ceste v krajevnih skupnostih Dol pri Hrastniku, Marno, Turje–Gore in Kovk.

Vremenska ujma ni prizanesla niti vodnim zajetjem, v neurju sta bili poškodovani zajetji Jepihovec in Pekel.

V intervencijah, ki so trajale vse do naslednjega dne, so z enajstimi vozili sodelovala štiri društva Gasilske zveze Hrastnik. »Aktivirani so bili gasilci, občinski štab Civilne zaščite v operativni sestavi, pogodbeno gradbeno podjetje, hrastniško komunalno podjetje ter CGP Novo mesto,« zaključi Venko.

Prva groba ocena delne neposredne škode znaša več sto tisoč evrov, bolj natančni podatki bodo znani šele po zaključenem ocenjevanju. Sredstva za stroške intervencije in izvedbo najnujnejših zaščitnih ukrepov bo deloma zagotovila občina iz sredstev proračunske rezerve, ocenjujejo pa, da bodo stroški bistveno presegli razpoložljiva sredstva, zato pričakujejo takojšnjo pomoč države.