Aktualno

Živi trg - lokalno je idealno: Teden slovenske hrane z lokalnimi dobrotami


V soboto, 16. novembra, se je na hrastniški tržnici odvila zaključna prireditev Tedna slovenske hrane, ki je združila lokalne pridelovalce, društva, javne zavode in občane v enotno zgodbo Živi trg - lokalno je idealno. Slogan Lokalno je idealno nas opozarja, da z vsakim obrokom lokalno pridelane hrane vlagamo v bolj zdravo, trajnostno in povezano skupnost. Hrana ni le gorivo za telo, ampak tudi vezivo med ljudmi. Dogodek je bil dogodivščina okusov, tradicije in medsebojne povezanosti, kjer smo znova dokazali, kako pomembno je podpirati domače pridelovalce in živeti v harmoniji z okoljem.


ŽIVI TRG: LOKALNO JE IDEALNO
Središče dogajanja so bile stojnice, ki jih je brezplačno zagotovila Komunala Hrastnik d.o.o..
Na stojnicah so lokalni pridelovalci predstavili svoje izdelke in obiskovalce popeljali skozi vsak korak nastanka hrane – od semena do krožnika. Sadjarska kmetija Rožej iz Turja, Sadjarsko društvo Hrastnik, Čebelarsko društvo Hrastnik, Darovi medu in narave ter  so obiskovalcem pokazali kakovost in trud, ki sta vtkana v vsako jabolko in kozarec medu.

Turistično-informacijski center Hrastnik
je posebej izstopal s svojo bogato ponudbo lokalno pridelanih izdelkov, ki jih prodajajo skozi vse leto. Tukaj se izpolnjuje vizija podpore domačim pridelovalcem, saj vsak nakup lokalnih dobrot pomeni vlaganje nazaj v skupnost, ohranjanje tradicije in zmanjšanje vpliva na okolje. Zakaj torej ne bi vsak dan posegali po lokalno pridelani hrani?

Skupaj z Osnovno šolo narodnega heroja Rajka Hrastnik in Vrtcem Hratsnik pripravili razstavo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki se je v izobraževalnih ustanovah odvil v petek, 15. novembra. Kruh, maslo, med, mleko in jabolko - ta simbolični obrok, ki ga mnogi poznamo iz otroštva, je opozoril na pomen zdrave prehrane in lokalne samooskrbe. Prav vsi obiskovalci so lahko okusili pravo domačo dobrotico – funšterc, ki so ga kljub hladnemu vremenu pekli predstavniki občine, ter izvedeli več o aktivnostih v okviru Tedna slovenske hrane. Otroci so ob domačih sestavinah spoznavali, kako pomembna je lokalno pridelana hrana za njihovo zdravje, energijo in razvoj.


Teden slovenske hrane ni bil le priložnost za okušanje lokalnih dobrot, ampak tudi za krepitev vezi med različnimi generacijami in skupinami. Sodelovanje šol, društev in pridelovalcev je pokazalo, kako lahko skupnost stopi skupaj za ohranjanje trajnostnih vrednot. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in vas vabimo, da vsak dan živite vrednote tega tedna: podprite lokalne pridelovalce, izberite domače izdelke in bodite del večje skupnostne zgodbe.


Več o aktivnostih, ki so potekale v tednu slovenske hrane si lahko preberete v prispevku Teden slovenske hrane: 11. - 17. november 2024 (klik).