Covid19

Danes obisk ministrov, dopis NIJZ-ju ter najnovejše informacije


Število novih okužb
Po prejetih podatkih o skupnem številu včeraj potrjenih okužb je v Domu starejših Hrastnik trenutno okuženih 39 oseb, od tega 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih. Število okuženih izven doma ostaja pri številki 20 in se že vse od ponedeljka, 20. 7., ni spremenilo. Skupno število okuženih v Hrastniku je 59 oseb.
 
Obisk ministrov
Danes v Hrastnik prihajata minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.
 
Uradni dopis NIJZ-ju
Župan Občine Hrastnik je na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka naslovil dopis glede izjav za medije o izolaciji Hrastnika, saj gre po mnenju občine za pretiran ukrep, saj med občani že vse od 20. 7. ni bilo novih primerov okužb. O tem, da NIJZ razmišlja o tovrstnem ukrepu, občina ni bila obveščena, niti vprašana za mnenje, informacijo smo tako izvedeli iz medijev.  Dopis (klik).
 
Preverjanje odločb o karanteni
Zdravstveni inšpektorat RS OE Celje in Dravograd sta včeraj na območju Hrastnika preverili 26 oseb, ki jim je bila odrejena karantena, izdana na podlagi kontaktov. 4 osebe niso bile na naslovu navedenem v odločbi. Danes bodo preverjene ponovno.
 
V Hrastniku je po včerajšnjih podatkih trenutno aktivnih 44 karantenskih odločb, izdanih na meji in na podlagi kontaktov. Vse odrejene karantene so bile s strani inšpektorata preverjene, nekatere tudi večkrat. Ugotavljajo, da občani upoštevajo odrejene ukrepe, razen 4 osebe – ugotovljeno včeraj in bo danes ponovno preverjeno.
 
Danes izvajajo akcijski nadzor s policisti nad izvrševanjem karanten – ponovne kontrole že preverjenih karanten in po današnjih podatkih od MZ novo izdanih odločb (tudi sicer vsak dan preverijo vse na novo izdane odločbe). Poostren nadzor se bo opravil tudi v gostinskih lokalih, in sicer upoštevanje navodil NIJZ.
 
Kadrovska pomoč
Domu starejših Hrastnik bo zagotovljena kadrovska pomoč, ekipi zaposlenih se tako pridružuje 5 delavk in delavcev, in sicer medicinske sestre in tehniki iz domov starejših iz Ljutomera, Metlike in Loke ter iz Zdravstvenega doma Hrastnik.