Covid19

Obvestilo javnosti: Po obisku ministrov - Hrastnik NE GRE v izolacijo, pomoč iz drugih domov, nov dom nujen


Hrastnik, 23. 7. – Dom starejših Hrastnik sta danes obiskala minister za zdravje Tomaž
Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez
Cigler Kralj. Na sestanku z županom Občine Hrastnik Markom Funklom in direktorjem Doma starejših Hrastnik Dragom Kopušarjem so bile glavne teme pogovora zagotavljanje kadrovske pomoči, potrebe po novem domu in izolacija mesta.

Župan je danes na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka naslovil dopis glede informacij v medijih o izolaciji Hrastnika. Ukrep bi bil po mnenju občine pretiran, saj med občani že vse od 20. julija ni bilo novih primerov okužb. Z NIJZ so sporočili, da gre za napačno informacijo v medijih, saj da o tem ne razmišljajo. To je po sestanku potrdil tudi župan. »Z NIJZ smo govorili glede izolacije in zagotavljajo nam, da o tem ni tekla beseda. O tej možnosti se zaenkrat torej ne razmišlja.«

Da izolacija ni potrebna, je potrdil tudi minister Gantar. »V zadnjih desetih dneh je bilo opravljenega veliko dela in rezultat je stabilna situacija, drastični ukrepi v smislu izolacije mesta v tem trenutku niti približno niso potrebni.« Glede doma je dejal, da se je pokazalo, da se tudi v težkih pogojih bolezen da zajeziti in da dom s trenutno dodatno pomočjo situacijo obvladuje, če je ne bo, pa bodo ponovno
priskočili na pomoč.  

V tem trenutku v domu že pomagajo štiri dodatne osebe, še več pa se jih pričakuje v naslednjem tednu, saj so pomoč ponudili številni domovi za starejše in zdravstveni domovi.  Pri dodatnem kadru gre za zaposlene iz domov za starejše iz Ljutomera, Loke, Topolšice, Tisja, Metlike, Ptuja, zaposlene iz novomeške in trboveljske bolnišnice ter iz hrastniškega zdravstvenega doma. Ob tem se je minister za delo zahvalil vsem delavcem, saj gre za kader, ki je že desetletje podhranjen, prav tako se je zahvalil vsem stanovalcem doma za upoštevanje ukrepov, ki so jih v domu sprejeli. Na ministrstvu sicer že pripravljajo odredbo, s katero bodo za kadrovske okrepitve v domovih razdelili 30 milijonov evrov.

Ena pomembnejših točk pogovora je bilo tudi stanje hrastniškega doma, ki za to dejavnost že dolgo ni več primerno.  Minister Cigler Kralj je dejal: »Vemo, da stavba ni primerna za dom starejših, saj je bil to prvotno dijaški dom. Z županom in direktorjem doma smo že imeli dogovorjen sestanek na to temo, a smo ga zaradi razmer morali prestaviti.« Dodal je še, da v tem trenutku sicer ne more ničesar zagotovo obljubiti, saj načrtov za nov dom še niso preučili, a da bodo storili vse za čim hitrejšo realizacijo.

S potekom srečanja je bil zadovoljen tudi direktor doma. »Stvari sedaj tečejo v pravo smer, tudi kadrovsko se razmere izboljšujejo, saj smo iz kar nekaj domov dobili informacije, da so njihovi delavci pripravljeni priti pomagat v Hrastnik.« V domu že vzpostavljajo tudi nove cone, večja bo tudi rdeča, ki je namenjena oskrbovancem s potrjeno okužbo, saj bo obsegala celotno nadstropje. Po ureditvi rdeče cone bodo oskrbovanci, ki so trenutno nastanjeni v šempetrski bolnišnici, vrnjeni v domsko oskrbo. 

Župan je ob zaključku dejal, da upa, da bodo po današnjem dnevu informacije bolj vzpodbudne in da verjame, da bo hrastniški primer dobra izkušnja za državo, za boljše spopadanje s tem v prihodnosti.