Dogodki

Predstavitev knjige Gorica pisateljice Mateje Gomboc

Datum dogodka: 18. april 2024 18:00
Lokacija: Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Ob skorajšnjem pričetku 14. sezone bralne značke za odrasle Hrastničani beremo se nam bo predstavila Mateja Gomboc, pisateljica, prevajalka, psihologinja in profesorica. Osrednja tema pogovora bo novi roman z naslovom Gorica, ki je izšel pri založbi Miš, in ga na svoji spletni strani založnik predstavlja takole:
Središče romana Mateje Gomboc je mesto Gorica, ki ga tok zgodovine razdeli na italijansko Gorico in jugoslovansko Novo Gorico. Razburkano obdobje domala osemdesetih let, v katerem so se, med drugim, zgodili okupacija Italijanov, kapitulacija Italije, prihod Nemcev, požigi naselij okoli Gorice, begunstvo, konec vojne, delitev Gorice in gradnja Nove Gorice, opazujemo skozi osebne zgodbe in pogled štirih žensk: Ajdovke Mateje, Furlanke Pine, Goričanke Dore in Lili, Pinine hčerke. Mateja Gomboc z izrednim posluhom za psihologijo posameznika ter s širokim poznavanjem zgodovine ustvari dinamično, vsestransko in živo podobo mesta, ki je bilo eno in nato hipoma razpadlo na dva dela.
Pogovor bo vodila Ana Černuta Deželak.
Predstavitev knjige po potekala v okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom in v sodelovanju z Založbo Miš.