Aktualno

Ureditev infrastrukture je prvi korak pri razvoju turizma


Občina Hrastnik in Kulturno rekreacijski center Hrastnik sta včeraj uradno odprla nove prostore Turistično informacijskega centra Hrastnik (TIC). Skupaj z Regionalno razvojno agencijo Zasavje (RRA Zasavje) pa se je hkrati svojemu namenu predal še hrastniški del turistično-pohodniške poti Pot Srečno. Na otvoritvi je bil prisoten tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki se je udeležil tudi ogleda hrastniškega rudnika.

TIC je zaživel v letu 2018 po uspešnem kandidiranju projekta na 1. javnem pozivu Partnerstva LAS Zasavje za dodelitev sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Ustanovljen je bil z namenom spodbujanja razvoja turizma v občini − s promocijo turističnih ponudnikov, Hrastnika in regije ter razvoja novih turističnih produktov. Pisarna centra se je vse od odprtja nahajala v Muzeju Hrastnik, včeraj pa je TIC svoja vrata že odprl na novi lokaciji – na tržnici v Hrastniku, s čimer se je prestavil v sam center mesta in tako obiskovalcem postal še dostopnejši.

»Ureditev infrastrukture je prvi korak, če želimo razmišljati o razvoju turizma v Hrastniku. Izjemno pomembna je tudi izgradnja identitete prebivalcev oziroma kraja, saj s tem postanemo ponosni na to iz kje prihajamo in tudi sami ponotranjimo, da je Hrastnik lep in vreden tega, da koga povabimo sem. Mi Bohinjskega jezera nimamo, imamo pa sosede, na primer občino Laško, ki imajo močno razvit turizem, zato je pomembno, da se povezujemo. Eden od korakov povezovanja je zagotovo tudi nova pohodniška pot štirih občin,« je ob otvoritvi povedal župan Marko Funkl.
 
S spremembo lokacije je tako prišla tudi nova ponudba turističnih produktov in storitev. V pisarni TIC-a lahko tako domači in tuji obiskovalci povprašajo po različnih informacijah, si rezervirajo oglede, kupijo spominke, najamejo kolo ali pa prevzamejo izdelke in pridelke lokalnih ponudnikov. Na novi lokaciji je odslej možen tudi osebni prevzem pridelkov lokalnih ponudnikov, ki se jih lahko naroči preko e-tržnice.
Pomemben del turistične ponudbe bo odslej tudi Pot Srečno. Pot, ki z več kot 40 kilometri povezuje občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi, in ki s svojim nastankom dokazuje, da rudarski kameratšaft v teh koncih še vedno živi, je nastala z namenom  ohranjanja rudarske dediščine. Ob poti tako pri pomembnih kulturno-zgodovinskih točkah stojijo tudi informativne table, ki obiskovalce seznanjajo z rudarsko zgodovino kraja.
 
 »Vlaganje v turistično infrastrukturo in produkte, kar še posebej velja za novo pot, je edini način za srednje- in dolgoročno rast panoge, ki je za našo državo posebnega pomena. Turizem pri nas temelji na tem, kar imamo, kar želimo ohraniti in kar predstavlja našo neverjetno prednost – to je naša narava, naše znanje, gostoljubnost in delovni ljudje. Zasavje dobiva z usmeritvijo v turizem in storitveno industrijo nov značaj. Kraj, ki ga zgodovinsko gledano povezujemo  z rudarstvom, se zdaj usmerja v novo pot,« je usmeritev občine v turizem pozdravil minister Boštjan Koritnik. 

K projektu ureditve poti je pristopila tud RRA Zasavje. Martin Šikovec, vodja projekta RAMSAT, o sodelovanju pove: »Na RRA Zasavje preko programa Interreg Europe trenutno sodelujemo v projektu RAMSAT, ki se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, in je namenjen ohranjanju kulturne in naravne dediščine s pomočjo trajnostnega turizma,  zato smo se brez pomisleka odločili, da bomo pri vzpostavitvi rudarske poti aktivno sodelovali. To je tudi priložnost, da se občine s pomočjo takšnih  projektov še bolj povežejo in stremijo k skupnemu razvoju.«

Prvi del otvoritve je potekal na tržnici v Hrastniku, v  drugi del pa v rudniškem rovu. Gre za del jame, ki si ga občina Hrastnik želi vključiti v turistično ponudbo, kar so - tudi z včerajšnjim programov v rudniku- dokazali, da je mogoče. V jami je obiskovalce namreč pričakala predstavitev zasavskih jedi, za katere sta poskrbel Lojze Čop, najmlajši slovenski kuharski mojster in ambasador zasavske kulinarike, in Ija Čop.

Glede razvojnih načrtov je v rudniku župan Marko Funkl dodal: »Ta del jame si želimo pridobiti za turistične namene, v njej smo namreč že uspešno izvedli dogodek v okviru festivala Vilenica, v rudniku potekata tudi Jamatlon in Rudarski tek. Verjamemo, da je to del nečesa, kar bo Hrastnik lahko vključil v turistično ponudbo, bomo pa pri tem seveda potrebovali pomoč države. V letošnjem letu smo od RTH sicer že odkupili nekaj objektov - strojnico, kompresorsko postajo, bunker, vhodni jašek in Mlakarjevo stanovanje. Vse omenjene objekte želimo umestiti v turistično-gospodarsko dejavnost.«
 
Fotografije: Branko Klančar