Turizem

Dolina objeta z zasavskim hribovjem

Hrastnik

Spoznajte Hrastnik, srednje velik kraj z več kot 9000 prebivalcev. V desetletjih je oblikoval svojo specifično podobo, z urejenimi urbanimi jedri kot tudi urejenimi podeželskimi površinami, kjer se skrivajo naravne lepote.  

 

Odkrijte našo kulturno dediščino, ki ponazarja življenje tedanjih prebivalcev na tem območju v različnih časovnih obdobjih. Tisti, ki želite veliko več zvedeti o tem, se ustavite v Muzeju Hrastnik, ne bo vam žal. Da je muzej res vreden ogleda pričajo podatki o njegovi obiskanosti, namreč ta številka iz leta v leto narašča. Ogled muzeja je brezplačen. V kolikor vam dopušča čas in vaša želja, pa raje obiščite posamezne objekte in si jih oglejte bolj podrobno in jih občudujte, spoznajte zgodbo posameznega območja Hrastnika (Rimsko svetišče, cerkev sv. Nikolaja, Rižnarjevo hišo, Mlakarjevo stanovanje, Spomenik rudarjev, Slopno znamenje, Spomenik Antona Sovreta, cerkev sv. Jurija, cerkev Kristusa Kralja, cerkev sv. Jakoba,cerkev sv. Štefana,  ... ). Vsakdo izmed vas bo našel kakšno zanimivost.

 

Poleg kulturne dediščine lahko občudujte naše naravne lepote, ki jih ni malo. V tej stisnjeni dolini se skrivajo najrazličnejši skalni osamelci, posebne in zaščitene rastlinske ter živalske vrste. Imamo tudi nekaj območij Natura 2000. V spomladanskem času radi nabiramo zvončke, "kronce", "čemaž", kasneje šmarnice, borovnice, ... Tudi gob in drugih gozdnih plodov ne manjka, posebej kostanja v jesenskem času, ki zadiši na kostanjevih piknikih ob posebnih priložnostih. Spoznajte poseben hrast na Kalu, lipo pri cerkvi sv, Štefana in še druge mogočne veljake.

 

K vsemu temu je potrebno ponuditi še športne, kulturne in zabavne prireditve, ki so pestre in raznolike. Poleg tradicionalnih dogodkov se razvijajo tudi novi, sveži, nekoliko drugačni.

 

Če želite prespati, lahko naredite postanek na planinskih domovih ali koči oz. pri zasebnemu sobodajalcu. Tisti, ki imate višje zahteve in želje glede nastanitve, pa lahko prenočite v Mladinskem centru Trbovlje ali v sosednjih občinah.

Gostinska ponudba je pestra in raznolika, na različnih mestih se nahajajo bari, okrepčevalnice, gostilne ali restavracije ter pizerije. Nekateri gostinski obrati vam lahko ponudijo celo Zasavski menu (izbrane tipične zasavske jedi). Pri tem želimo omeniti, da poskusite "funšterc" (knapovsko sonce) in "krumpantoč" (krompirjev zrezek), jetrnice, ...

 

Ljubitelji narave in rekreacije se lahko sprostijo na različnih lokacijah, posebej v hribih, kjer se nahajajo planiske postojanke. Te postojanke so zelo priljubljene točke kolesarjem, pohodnikom, konjenikom in drugim obiskovalcem. Lahko pa obiščejo tudi veliki dve športni dvorani, bazen, kegljišče, tenis igrišča, nogometno igrišče z atletsko stezo, ...

 

Naše kmetije pa ponujajo tudi svoje dobrote, domače pecivo, kruh, sokove, suho sadje, marmelade, konzervirano zelenjavo, sadje in zelenjavo, zelišča, različne sadike cvetja  in drugih okrasnih rastlin.  Pri nekaterih pa lahko spoznate tudi tradicijo in običaje v preteklosti, za katero najbolj skrbijo članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik.

TIC Hrastnik